Impugnació de les eleccions a rector!

moreso_menteix

Benvolguts senyors/es de la Junta Electoral de la UPF:

L’Assemblea d’Estudiants del campus de la Ciutadella es dirigeix a vostès  per deixar constància mitjançant la present Reclamació,que té com a pretensió última la impugnació del procés electoral de les Eleccions a Rector d’enguany, de la profunda indignació i del total rebuig que ens inspiren els fets que s’exposen a continuació i que resulten absolutament abominables des del punt de vista d’un procés electoral democràtic amb totes les garanties.

A les recents eleccions només es va presentar una única candidatura, la de l’actual rector J. J. Moreso, figura que per les polítiques dutes a terme en aquest darrers quatre anys i pel seu exercici autoritari del govern, gaudeix d’una gran impopularitat entre els estudiants i el Personal d’Administració i Serveis d’aquesta Universitat.

Som molts els que ens preguntem què tenen de democràtiques unes eleccions en les quals el resultat estava decidit d’antuvi. Molts politòlegs, ens recordarien que un requisit indispensable per a l’existència de democràcia és necessària la competició electoral i l’incertesa sobre els resultats. Però sobre tot, ens recordarien que són els votants els qui determinen els resultats de les eleccions, els que atorguen o no la confiança per ser representants.

Dels 11.759 vots que estaven en joc, Josep Joan Moreso només n’ha obtingut 561, fet que representa que un minoritari 4.77% de tots els membres d’aquesta Universitat li han donat suport.  De les 2.171 persones que es van apropar a les urnes un 72,91% (1583 vots) ho van fer per a votar en blanc, mentre que un 25,84% ho féu per a donar el seu vot a J. J. Moreso.

La Comunitat Universitària s’ha pronunciat i ha enviat un missatge de rebuig clar a l’únic candidat electoral. Esperem que aquest sigui capaç d’admetre la seva absoluta carença de suport de la majoria (una altra de les característiques que constitueixen el punt neuràlgic de la democràcia) i dimiteixi immediatament.

El procés electoral reglamentàriament establert per la normativa de la Universitat Pompeu Fabra, que estableix que no es comptabilitzaran els vots blancs, comporta un greu atemptat contra la legitimitat democràtica establerta a la Constitució Espanyola.

La quantitat de vots en blanc gairebé triplica a aquells que recolzen a l’únic candidat, fet que qüestiona de manera implacable la legitimitat del rector per a continuar en el seu càrrec. Si aquest, el Sr. Moreso, insisteix en perpetuar-se en el càrrec, aferrant-se a un reglament amb escàs fonament democràtic, resulta a totes llums una descarada burla a la voluntat de la Comunitat Universitària. El perill de que un maquiavelisme en estat pur revifi de les seves cendres seria una involució que els estudiants, treballadors del PAS i professorat no ens mereixem ni estem disposats a acceptar.

Tanmateix, volem deixar constància del conjunt d’irregularitats que s’han dut a terme en relació al dret a la jornada de les eleccions i a la jornada de reflexió dels electors, incorrent en una vulneració flagrant del que estableix l’article 22 del Reglament electoral de la UPF (Acord del Consell de Govern de 17 de desembre del 2003, modificat per acord del Consell de Govern de 30 de gener i de 10 de novembre del 2008), on es disposa que:

“En el decurs d’una jornada electoral no es poden realitzar actes de propaganda electoral o que pertorbin el normal funcionament de les eleccions o que puguin coartar la llibertat dels electors. En el cas que es vulguin realitzar consultes o altres actes de participació de la comunitat universitària el mateix dia d’unes eleccions, hauran de ser comunicats a la Junta Electoral de la UPF almenys 48 hores abans d’aquella data, sense perjudici d’altres comunicacions que els organitzadors hagin de realitzar a les autoritats acadèmiques competents. La Junta Electoral vetllarà perquè aquestes activitats no puguin alterar el decurs de les eleccions i perquè no es realitzin en el mateix espai o en els llocs d’accés a les meses electorals”.

En conseqüència, passem a exposar en detall els fets que motiven la interposició de la present reclamació:

PRIMER- Denunciem que l’associació anomenada NEXE SOCIALISTA va repartir octavetes que feien propaganda de la campanya a favor del vot a J.J. Moreso el mateix dia en que tenia lloc la celebració de les eleccions a rector, el 26 de febrer de 2009. Fet que va produir una pertorbació seriosament incisiva en l’orientació del vot dels electors a l’hora d’acostar-se a les urnes.

SEGON- Els estudiants de la Universitat Pompeu Fabra vam rebre un correu electrònic a tres cuarts i cinc de vuit del vespre del dia 24 de febrer de 2009, hora en la que la majoria dels estudiants ja havien finalitzat la seva jornada d’estudis. Aquest correu feia una crida als electors perquè votessin per l’únic candidat el dia dels comicis. Donada l’hora en que va ser enviat, la major part de l’estudiantat ho va llegir l’endemà al matí, coincidint plena i efectivament amb la jornada de reflexió.

TERCER- El dimecres 25 febrer de 2009, dia de la jornada de reflexió, els operaris de la Universitat van rebre l’ordre d’efectuar una retirada exhaustiva dels cartells i pancartes en els quals es demanava el vot en blanc i la dimissió del Sr. Moreso. Considerem aquesta acció com un atemptat a la llibertat d’expressió de les associacions d’estudiants, tenint en compte que els cartells del candidat no van ser retirats.

QUART- També volem deixar constància de l’impediment a exergir el seu dret a vot a un estudiant de Ciències Polítiques per part dels interventors/es de la Mesa Electoral. Aquest incident consta a l’acta de les eleccions i al contingut de la qual ens remetem.

CINQUÈ- En últim terme, l’Assemblea denuncia la manipulació informativa que ha realizat la Universitat Pompeu Fabra a l’hora de donar publicitat als resultats electorals, ja que només s’ha possat l’accent en assenyalar els vots cap el ciutadà Moreso oblidant remarcar l’elevada quantitat de vots en blanc.

És per això que els demanem tinguin, sense més extrems ni dil·lacions, per interposada la present reclamació d’impugnació on demanem la nulitat absoluta del procés electoral i la seva total correcció conforme al Dret.

Aprofitem l’ocasió per comunicar-los que presentarem una queixa formal davant el Síndic de Greuges de la Comunitat Universitària (SGCU) i el Síndic de Greuges.

Assemblea d’estudiants de Ciutadella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: